Idag har jag ätit mjölk!

Jag vågar nästan tro att det är sant. Dottern har ju inte reagerat alls på det jag har ätit, så jag måste väl våga. Gissa om jag är glad?! Idag åt jag en grekisk sallad till lunch, med fetaost. Efteråt drack jag en vanlig latte (jag hade ammat klart henne för dagen, annars vill jag inte dricka koffein) och sen åt jag choklad (center). Fulländat :-)

Idag har vi köpt tuja, det ska bli en ny häck nu. Åtminstone en bit av tomtgränsen. Nu har vi leguster och de är ca 25 cm höga. Total insyn. Det tråkiga är att vi bor i en kurva och därför kan vi inte ha så hög häck, det blir inte trafiksäkert. Men en del av buskarna kan vi byta ut mot tuja, som växer bra mycket snabbare än leguster och dessutom redan är över en meter.

Nu ska vi se på film, våra älsklingar sover.

Äntligen fredag

Imorse var jag och barnen och handlade mat. När jag skulle betala visade det sig att jag inte hade några pengar på kontot...tog bort några varor och försökte igen - fortfarande för lite. Till slut kom vi därifrån med mindre än hälften av vad jag hade tänkt handla. Sånt är alltid pinsamt, även om det kan hända alla. Men jag har definitivt mindre koll på saker och ting (även pengar tydligen) numera, med två små barn som tar all min uppmärksamhet. Ännu ett skäl till att det inte blir flera barn?

Senare på dagen träffade vi två mammalediga jobbarkompiar och deras barn. Vi blev bjudna på tacos och jag kunde för första gången på länge äta allt utan att tänka på om det var mjölk i det eller inte. Underbart. Imorgon blir det choklad i massor :-)

Dottern somnar förresten ganska snabbt numera, ca tio minuter tar det. Hoppas hon lär sig att somna om på nätterna också snart. Inatt sov hon faktiskt hela natten, men då var det sonen som väckte oss flera gånger. Alltid är det någon av dem.

Trevlig helg!

Mjölkpremiär

Idag har vår dotter druckit en matsked mjölk - och ingenting hände! Det är nu sex timmar sedan och hon har mått hur bra som helst. Ska ringa läkaren på barnläkarmottagningen imorgon och tala om hur det har gått, men det verkar ju som om allergin är borta. Hoppas bara att jag inte gav henne för lite mjölk. Vågade inte ge så mycket, ifall hon skulle få jätteont i magen. Imorgon vågar jag kanske tro på att det är sant.

Hon har fått in en rutin om att vara vaken ca två timmar mitt i natten. Jag kan inte göra något för att söva om henne, så nu får hon somna om själv. Jag går in och lägger tillrätta ibland, så att hon vet att jag finns där, men somna får hon göra själv och ensam. "Tack vare" att hon var vaken mycket under natten sov hon ända till klockan sex imorse, så jag är ganska pigg trots allt.

Ikväll åt vi tandori-lax med basmatiris och broccoli- riktigt gott. Blanda en deciliter yoghurt med två matskedar tandoripasta och lägg på laxen. Sätt in i ugnen, grill 250C i 10 minuter. Gott och nyttigt.
Någon promenad har det inte blivit pga förkylning, men på lördag ska jag nog klara av det igen.

Träningsvärk och förkylning

I söndags var jag ute och sprang. Tänkte det kunde vara bra som variation till promenaderna. En liten lustig syn kan jag tänka mig, jag sprang nämligen i jeans! Men till mitt försvar kan jag säga att jag bara hade tänkt att promenera och de byxorna är dessutom skönare än alla träningsbyxor som finns. Nu blir jag säkert sjuk imorgon, sa jag till maken. Jag brukar bli det när jag börjar träna, av någon konstig anledning. Jag mådde dock bra dagen efter, men idag känner jag mig vissen.

Dottern gjorde pricktest förra veckan, för att kolla mjölkallergin. Det visade ingening, men ett negativt resultat behöver ju inte betyda att det inte finns allergi. Så på torsdag ska jag testa att ge henne mjölk direkt, inte via bröstmjölken. Efter ett par timmar ska jag ringa til läkaren och tala om hur hon mår. Sen får vi se vad som händer. Tänk om hennes allergi är borta!! Det skulle vara underbart. Om den är det ska vi fira massor - med mjölkprodukter såklart. Åh vad sugen jag blev på choklad nu..kanske på lördag...

Sammanbrott

Den här dagen har varit riktigt lång (ett snällare ord för jobbig). Sonen var ledig från dagis och han har verkligen gått mig på nerverna. Om jag hade fått sova ordentligt inatt hade jag kanske hanterat det bättre och haft större tålamod, men som det var nu nåddes gränsen alldeles för många timmar innan maken slutade jobbet. Under hela dagen har han inte lydit mig en enda gång. Allt vad jag har sagt har han struntat i. ALLT. Dessutom pratar han så mycket att mina öron snart börjar blöda. Det låter väl bara gulligt kan man tycka...men inte när man är mitt i det. Han pratar och pratar, är inte tyst mer än några sekunder, säger  "mamma" 30 gånger varje minut och frågar varför om allt. Han kan även fråga helkonstiga frågor som inte har något svar, bara för att fortsätta prata. Han pekar på ett hus och frågar vem som bor där. Vet inte, svarar jag. Varför vet du inte, frågar han. Vem bor där då, säger han och pekar på vad som helst, en skylt eller en brunn. Det är ingen som bor där, det är en brunn. Varför? Ja, så har han hållt på hela dagen och jag var som sagt trött och lilltjejen har blivit förkyld och var lite gnällig samtidigt...Men nu är det helg! Nu är maken hemma, dottern sover och jag kan äntligen uppskatta sonen och tycka att hans frågor är gulliga. Tills på måndag. Jag ska njuta medan jag kan.

Detta ständigt dåliga samvetet

Varför ska man som förälder ständigt ha dåligt samvete?

Jag har länge önskat och längtat efter att vår son ska bli lite mer självständig, kunna leka lite ensam och klara av mer saker själv. Nu händer det ibland att han på eget initiativ går ut på vår tomt och leker ensam när jag fortarande är inomhus och till exempel lagar mat. Blir jag glad då? Nja...visst är det skönt med en stunds lugn och ro, men jag kan inte låta bli att tänka att jag borde vara tillsammans med honom. Tror att han känner sig ensam och övergiven och tänker att en bra förälder ska leka med sina barn, inte "slänga ut dem" och låta dem leka ensama. Hur ska jag ha det? Jag vet att jag måste släppa de tankarna - han går ut frivilligt och klagar inte, det går ingen nöd på honom.

Skön dag

En riktigt skön dag har det varit idag. På fm träffade jag en jobbarkompis som också är mammaledig och på em var vi i lekparken och sonen lekte för fullt med två kompisar. Sprang omkring i skogen och blev hur smutsig som helst. Dessvärre har hans intresse för sniglar vuxit och ni som känner mig vet kanske vilken fobi jag har för sniglar. Jag blev inte glad när han kom gående emot mig med en snigel i handen och ville visa mig. Jag får verkligen panik och skulle kunna börja gråta, men lyckades hålla mig som tur var. Usch, ryser bara jag tänker på det.

Förlängd ledighet

Nu är det bestämt. Jag ska vara hemma i två månader mer än det var tänkt från början, så jag börjar jobba igen i januari. Skönt. Pratade med en mammakompis som precis hade förlängt sin ledighet för som hon sa "det är ju sista barnet, sista gången jag får vara hemma med dem". Det tog. Det här är min sista gång också och jag vill njuta av den fullt ut. Jag vill inte ångra att jag inte var hemma lite till.

Jag vill röra på mig. Träna, promenera, vad som helst, bara inte sitta still hela dagarna. Men fröken envis vägrar åka vagn, så de senaste 10 månaderna har jag knappt rört på mig. Det känns inte alls bra. Idag gick jag och barnen och handlade, promenaden till affären tar ca 15 minuter med vagn och jag var nära att vända. Hon blir skogstokig så fort jag sätter ner henne. Detsamma gäller i bilen och i barnstolen hemma. Bara skriker och gråter. Sonen var likadan och det gick över när han var drygt ett år om jag minns rätt. Hoppas det går över för henne också. Och nej, hon somnar inte i vagnen heller...

Badhuset

Idag var hela famljen på badhuset. Prämiär för lilltjejen, grabben har varit där förut. Vi hade riktigt kul, fattar inte att vi inte åker dit oftare. Nu är alla jättetrötta, dottern somnade innan vi ens hunnit sätta oss i bilen, maken ligger och sover nu...

Vi har precis ätit pannkaka - eller sojapannkaka som jag kallar det. Jag kör ett eget recept som är helt fantastiskt gott, ni borde provad det! Istället för mjölk använder jag go greens sojadryck naturell och en del av vetemjölet ersätter jag med sojamjöl. Godare pannkakor har jag aldrig ätit och dessutom blir det lite nyttigare.

Sömn och mat

Igår kväll vaknade vår dotter 6 gånger innnan vi ens hade hunnit somna. Jag förberedd mig på en hemsk natt - men hon sov resten av natten! Själv hade jag lite svårt att sova, eftersom jag har ammat henne de senaste nätterna har mjölkproduktionen ökat och inatt hade jag rätt ont och kunde inte sova på sidan...
Ikväll tog det henne förresten bara 11 minuter att somna.

Jag testade förresten tofun som jag skrev om tidigare. Jag tärnade den och stekte den i olivolja i ca 10 min. Sen blandade jag med sesamolja, soja och sesamfrön. Blev inte så tokigt. Klart bättre än "rå" tofu. Men inget gott att spara till dagen efter. Imorgon blir det sesamwokad kyckling med massa grönsaker och glasnudlar. RIKTIGT gott.

Mer skrik och musikintresse

Ikväll skrek hon i 43 minuter...ja, ja, nya tag imorgon.

Vi har upptäckt att vår dotter är väldigt intresserad av musik. Så fort hon hör musik börjar hon vifta med armarna och gunga med kroppen. När musiken tar slut slutar hon att röra sig. Det är verkligen kul att se. Vår son är inte den dansanta typen, däremot kan han hur många barnvisor som helst helt utantill. Jag förstår inte hur han kan lära sig så snabbt. I en visa som han brukar lyssna på sjunger de "vill du leka med mig?", men han hör lite fel och sjunger "vill du ligga med mig?" Hoppas han inte sjunger den på dagis :-)

Natt 2

Igår kväll tog det dottern 17 minuter att somna...klart bättre än kvällen innan. Däremot vaknade hon 3 gånger, varav hon bara somnade om själv två gånger. Men jag är nöjd.

Sonen fick en stor rutschkana i preset igår, som står på tomten nu. Där har han åkt för fullt hela morgonen. Imorgon har vi kalas nr 2. Igår var min sida av familjen här och imorgon kommer makens sida. De jobbade olika och fick därför komma i omgångar.

Nu måste jag gå och passa dottern, hon ställer sig upp mot allting nu och vi har farligt hårda stengolv. Måste skaffa mattor.

En bra natt

Lilltjejen fick som sagt somna själv igår och det gick ju inte så jättebra. Det tog henne 1 timma och 8 minuter...men sen sov hon enda till 2.35 och hon somnade om själv väldigt snabbt. Sen sov hon till 5.30. En väldigt bra natt med andra ord.

Idag fyller sonen 3! Han fick en ambulans i present nu på morgonen som han leker med för fullt.

5-minutersmetoden

Ikväll var första gången för vår dotter att somna själv med 5-minutersmetoden. Hon har somnat själv förut, då använde vi Anna Wahlgrens metod och det funkade bra. Hon sov bra på nätterna, men grät sig fortfarande till sömns. Men helt plötsligt slutade allt att fungera och hon började sova jättedåligt. Så ikväll var det nya tag. Det tog henne 1 timma och 8 minuter att somna. Inte kul att höra henne ledsen så länge, men jag vet inte vad annars vi kan göra. Jag är övertygad om att nyckeln till bra sömn är att kunna somna (och somna om) själv. Imorgon går det säkert lite bättre.

Imorgon fyller både sonen och maken år! Ska bli så kul att vara med om sonens första födelsedag som han verkligen är medveten om. Han kommer vara så glad och känna sig så stolt och speciell.

Jag vill sova

Nätterna blir bara värre och värre. Inatt vaknade älsklingen kanske tio gånger och det hade nästan varit ok om hon hade somnat om snabbt. Men hon hade problem att somna om VARJE gång. Jag som slutade amma henne på nätterna för flera månader sedan ammade ca sex gånger inatt. Allt för att kanske få några timmars sömn. Måste börja om från början med att lära henne somna och somna om själv.

Min andra älskling började på dagis igen igår efter 5 veckors ledighet. Som vanligt ville han inte gå dit på morgonen och inte gå därifrån på eftermiddagen. När jag hämtade honom och sa att det var dags att gå sa han "äsch, det behövs inte". Sen gick vi till lekparken och han lekte med några kompisar och lilltjejen lekte för första gången i sandlådan. Hon åt bara lite sand :-)

Jag funderar på att förlänga min föräldraledighet, vill inte alls börja jobba om tre månader. Vi har alldeles för roligt tillsammans! Det har tagit många månader att hitta bra rutiner och att få livet som en tvåbarnsfamilj att fungera. Det känns äntligen riktigt riktigt bra och då ska jag snart jobba! Måste fundera lite till. Maken måste ju också få vara hemma.

Jobbig natt

Lilla prinsessan ville inte sova inatt heller. 12.15 vaknade hon. Jag buffade och vaggade och till slut fick hon komma till min säng och så ammade jag henne. Inte ens då somnade hon om. Jag var tvungen att gå upp med henne och leka. Hon var vaken i ca 2 timmar. Som tur var gick maken upp med henne på morgonen (5.15) och jag fick sova till 9.

Hon har börjat krypa lite på alla fyra. Förut har hon bara ålat (crawlat), vilket har gått tillräckligt snabbt. Hon har även börjat sätta sig upp själv. Så länge hon får som hon vill och inte är trött är hon alltid glad. Min lilla solstråle.

Sonens potträning går åt skogen. Vi började för ca 2 månader sedan och jag tyckte det gick hyfsat bra. Men nu har det blivit värre. Han kissar på sig flera gånger varje dag - och vad värre är, han gör det med flit. Igår frågade jag honom om han behövde kissa. Han svarade ja. Men han ville inte följa med till toaletten, utan ställde sig bakom fotöljen och kissade på golvet. Jag tror att hans kropp är mogen för det, men han är för trotsig.

Idag är makens sista lediga dag. Hoppas de följande nätterna blir bättre...

Mycket att göra

Maken börjar jobba igen på måndag, bara helgen kvar att fixa allt som måste göras innan semestern är slut. Vi har hunnit med mycket, men en sak som är kvar är att sätta upp staket runt tomten. Vi har nu köpt allt som behövs så det är bara att börja. Ska bli skönt med staket, vår häck är så låg att vem som helst kan kliva över. Vill inte att lilltjejen ska kunna smita när hon väl börjar gå. Vi hade fullt sjå förra sommaren med att hålla sonen kvar på tomten.

Imorgon får min kusin sin efterlängtade hund! Ska bli kul att träffa henne.

Trött

Inatt var lilltjejen vaken ca 12.30-02 och vaknade sen vid 4.30 och tyckte att det var morgon. Inte min idé av den perfekta natten. Jag är så trött på att vara trött. Har inte fått sova ordentligt på tre år, även om vissa nätter såklart är någorlunda. Ännu en anledning till varför det inte blir fler barn! Men när hon vaknade imorse var hon så söt och gullig att jag skulle kunna förlåta henne vad som helst...

Favoritlek

Sonens favoritlek just nu är att skrämma mig. Han säger "mamma, kan du bli rädd"? och så ska jag låtsas bli rädd. Han är fascinerad av ansiktsuttryck. När jag visar ett skrajset uttryck kommer han fram till mig och säger "jag ska trösta dig", så kramar han mig och säger "det är ingen fara". Gärna fem-sex gånger på raken. En annan lek han tycker mycket om är att jag ska låtsas sova och så skrämmer han mig så att jag vaknar. Han säger "mamma, sov" och så blundar jag och låtsas sova. Helst ska jag även snarka lite. Då gör han något som skrämmer mig, tex låter mycket, skriker till eller bankar på något. Då vill han att jag ska vakna och vara rädd. Detta upprepar han gärna 20 gånger. Gullunge.

Inget godis

Jag har inte ätit godis på fyra dagar. Bestämde mig i lördags för att bara äta på lördagar, tidigare har det blivit var och varannan dag. Det är jobbigt! Blir så himla godissugen efter maten. De första dagarna hade jag till och med huvudvärk!

Vår dotter har genomgått en förändring, det är som om hon plötsligt har börjat förstå livet och blivit medveten om sig själv. Hon är så glad och mysig hela tiden. De flesta som har med barn att göra (ex bvc) säger att det kommer ett genombrott vid ca 3 månader, då börjar föräldrarna tycka att livet blir lättare, när barnet börjar vara vaket mer och man får mer kontakt med det. Jag tycker att det är först vid ca 7 eller 8 månader det har blivit lättare. Det var nog samma sak med sonen. De första månaderna är mest jobbiga, då handlar allt om att bära, bära, trösta, mata. Men nu är det riktigt roligt! Det är också så kul att se sonen och dottern tillsammans. De älskar verkligen varandra och har så roligt tillsammans. Ingen kan få henne att skratta så mycket som storebror.

Utbrott

Sonen öppnade kylen och sa att han ville ha kolsyrat vatten. Jag hann inte säga ja, förrän han tog för givet att jag skulle säga nej och började skrika och gråta. Jag försökte förklara för honom att jag hade tänkt säga ja, men att han inte får som han vill när han skriker. 10 minuter senare öppnade han kylen igen, tog ut flaskan och sa: - nu är jag lite lugnare, mamma.

För några månader sedan lärde han sig ett nytt ord - halsbränna. Han använde det gärna, men förstod inte riktigt innebörden av det. Han brukade komma fram till mig med handen utsträckt och säga: - varsågod mamma, här får du halsbränna :-)

Chili i ögonen!

Idag hackade jag chilipeppar till maten och efter ett tag kliade jag mig i ögonen. Fy fasen vad ont det gjorde. Ögonen bara rann och jag kunde inte ens öppna dem. Jag gick och tvättade händerna och försökte sedan skölja ur ögonen, men det blev bara värre. Det tog säkert 15 minuter innan jag kunde se igen. Ytterligare en timma senare brände det fortfarande under tumnageln, det fingret jag hade använt för att ta bort fröna. Den chilin var stark :-)

Roliga sonen

Sonen och maken var på Jula tillsammans. Sonen sa:
- Är du hårig pappa?
- Ja.
- Jag är också hårig.
- Ja det är du.
En man går förbi dem och sonen säger högt:
- Är han hårig?
Mannen hörde förstås vad han sa och gick bort till dem för att visa sin håriga arm, så fick han avgöra själv.

Rullgardiner

Nu har vi äntligen handlat mörkläggningsrullgardiner. Hoppas barnen sover lite längre på morgnarna nu...Lilltjejen vaknar för det mesta vid 5 och det är lite väl tidigt tycker jag.
Vi hann även med en kaffe på Wayne's. De är de enda i vår närhet som har koffeinfritt kaffe och sojamjölk. Jag vill inte dricka koffein när jag ammar och sojamjölk är ju för att hon inte tål mjölk. Vi har varit på Wayne's ganska mycket nu under semestern, räknade ut att vi har druckit kaffe för ca 600 kr under dessa fem veckor. Hm. Om vi håller den takten (vilket vi inte gör när maken jobbar) lönar det sig att köpa en egen espressomaskin.

Vår son är så himla intensiv hela tiden. Han har inget stopp på energin, hoppar och springer och pratar och skriker och sjunger hela tiden. Han är aldrig tyst eller stilla. Det är väl så det ska vara i den här åldern, men ibland blir det jobbigt. Jag skulle vilja ha möjlighet att koppla av i några minuter i alla fall under dagen.

Mjölkproteinallergi

Vår lilla tös på 8 månader är mjölkproteinallergiker. Det fattade vi när hon var så gott som nyfödd, så jag har avhållit mig från alla mjölkprodukter eftersom jag ammar henne. Vi har däremot inte fått träffa någon läkare utan fått rådet att testa själva. Vi har också blivit tillsagda att testa lite ibland för att se om det har blivit bättre. Nu räcker det med testande. När hon var mindre fick hon rejält ont i magen varje gång jag testade, men efter ett tag upplevde jag det som om hon tålde små små mängder. Jag har den senaste tiden ätit lite mjölkprodukter då och då och för några dagar sedan fick hon betala priset för det. Utslag över hela kroppen. Konstigt nog fick hon inte ont i magen den här gången, utan utslag, som hon aldrig har fått förut. Men tydligen kan det ändra skepnad. Hon mådde jättedåligt och jag anklagar såklart mig själv eftersom det var jag som hade ätit mjölk. Nu har vi i alla fall fått en tid hos barnläkarmottagningen och hon ska få göra ett pricktest. Då kanske vi får veta om det finns någon del av mjölken hon tål eller om hon tål en viss mängd etc. Jag tänker inte experimentera sjäjv, inte när hon mår dåligt av det.
Så nu är det en strikt mjölkproteinfri kost som gäller igen...jag som precis hade börjat vänja mig och se fram emot att få äta vissa grejer igen, som choklad och fetaost. Jag får vänta tills hon slutar amma, vilket verkar bli om typ fem år eller så. Hon vill ju inte äta annat! Istället äter jag lakrits (vilket också är jättegott, men det är ju inte samma sak..) och tofu (finns det något tristare?). Har dock sett i ett recept att man kan steka tofun i sesamolja och sen doppa dem i sesamfrön. Ska tydligen bli väldigt gott. Får väl se.

Välkommen till min nya blogg!

Här tänkte jag berätta lite om mitt liv som mest består av att vara mamma och att försöka överleva...Inte alltid så lätt när man har två barn under tre år. Det kanske kommer handla om mat också, det är jag väldigt intresserad av.

RSS 2.0