Vad är det för fel på mig?

Idag fixade sonen och jag pepparkaksdeg. Det blev bikarbonat den här gången, ska prova bakpulver sen också hade jag tänkt. Jag läste igenom receptet för några dagar sedan och inhandlade det som fattades (nejlika). Sen idag när vi började ta fram allt insåg jag att jag hade gjort samma misstag igen. Vi har ingen kardemumma. Än en gång läste jag kummin istället för kardemumma. Lär jag mig aldrig? Så nu har vi bakat både kanelbullar och pepparkakor utan kardemumma. Pepparkakorna ska gräddas imorgon, får se hur det smakar! Kardemumma står nu på inköpslistan, det är lika bra att vi har det hemma i fortsättningen.

Det blev ingen badminton ikväll...jag stog på stolen och satte upp julgardiner och när jag gick ner vred jag mig tydligen konstigt för jag sträckte mig i höften. Gör fortfarande ont. Typiskt, jag hade verkligen sett fram emot det. Nu får jag vänta en hel vecka till nästa gång.

Dagisfoto

Sonen leker ofta att han är Sportacus, hjälten från barnprogrammet Lazytown. Han säger att någon är i knipa och så ska han rädda honom/henne. Han vet att någon är i knipa när det blinkar/tjuter i "medaljen". Idag var jag med i hans lek och ropade "skynda dig att rädda Stingy, han är i knipa", varpå han svarar "men Stingy är knipad i medaljen". Jag älskar hans fantasi.

Nu har sonen varit hemma från dagis i nästan 3 veckor. Jag pratade med en fröken igår som trodde att magsjukan skulle vara helt borta till helgen, hoppas hon har rätt. På måndag är det dagisfoto och det vore synd att missa det. Sonen fick även gå till frisören för att vara extra fin till fotot. Han är så stolt när han har varit där. Han fick en klubba av frisören som jag sa att han fick spara till på lördag. Det accepterade han utan vidare, men han ville hålla i den under hela tiden vi var ute. 

Snart är det dags att baka pepparkakor och lussebullar. Är det någon som vet ett recept på pepparkakor som inte innehåller bikarbonat? Hela vitsen med att baka helt själv, tycker jag, är att slippa e-ämnen, men bikarbonat är ju e...trist.

Jag var på barnbasaren förra helgen och handlade MASSOR med julklappar till barnen. Jag köpte bland annat en stor påse med Flexi-track och en stor bondgård med djur som låter för 200 kr tillsammans. Jag hittade även en jättesöt klänning som ser alldeles ny ut för bara 5 kr. Det känns bra att handla billigt. 

Konstig mamma

Idag ramsade jag för lilltjejen "när mamma rider travar hon, pappa kommer efter i galopp" etc samtidigt som hon gungade på knät. Då sa sonen "vilken konstig mamma"!!

Friska

Vi är fortfarande friska! Och sonen är fortfarande hemma från dagis. Vågar inte annat just nu.

Både igår och idag åkte vi pulka/kälke. Dottern varken skrattade eller grät, hon verkade inte bry sig nämnvärt, men sonen tyckte förstås det var kul. Jag hoppas det blir en riktigt vit vinter, det blir så mycket roligare då. 

Sonens potträning går hyffsat bra. 1-2 olyckor per dag tycker jag är helt ok. Han har till och med bajsat på toaletten två gånger nu. Det är inte lätt, han försöker kanske 10 gånger innan det verkligen går, men till sist går det. Idag berömde jag honom för det och sa något om att han var en stor pojke. En stund senare kissade han på sig och då sa han "mamma, jag är ingen stor pojke längre, jag är liten". Jag försökte förklara för honom att även stora pojkar kissar på sig ibland, han är fortfarande stor.
Lilltjejen går mer och mer, de två sista dagarna har hon gått hur mycket som helst. Det är inte så många steg åt gången, men det är ofta. Jag blir lika löjligt stolt och glad varje gång. Hon har även börjat säga hej när hon vinkar och hon sa storebrors namn en gång. Mina barn är så fina att det gör ont.

Panik

Idag när jag hämtade sonen från dagis möttes jag av ett meddelande på anslagstavlan om att det går magsjuka på avdelningen. Jag kände paniken välla fram och ville därifrån så fort som möjligt. Bestämde på sekunden att sonen får vara hemma åtminstone resten av veckan. JAG VILL INTE BLI SMITTAD. Magsjuka är det värsta jag vet och jag och lilltjejen hade det ju förra veckan. Nu sitter jag och inbillar mig att jag mår dåligt.

Ska börja med maten nu. Det blir sesamwokad kyckling med paprika, zucchini, selleri, sockerärter, ingefära och lite till. 

Kalas

I helgen fyllde min underbara tjej ett år. Hon älskade paketen hon fick, framför allt snörena och en docka som man kan mata med nappflaska. Jag hade bakat bullar och hallonmuffins, det blev riktigt gott faktiskt, trots att det var första gången för båda. Men bullarna blev inte riktigt som det var tänkt. När jag läste igenom receptet för att se om det var något som behövde handlas läste jag kardemumma, men tänkte kummin. Och det har vi ju hemma, så därför handlade jag inget. Men jag hann uppfatta skillnaden innan jag hällde ner det i bunken.

Dottern väger nu ca 8200 g och är 71 cm lång. En liten tös med andra ord. Hon äter nu, när hon är frisk igen, med god aptit, helst samma mat som vi andra och gärna själv. När hon är trött är hon ett riktigt monster av grinighet, men annars skiner hon som solen mest hela tiden. Hon tar några steg då och då, ibland flera på en gång, ibland inga alls på ett par dagar. Det har inte riktigt släppt ännu. Om hon bara är normaltrött när hon går och lägger sig (vid 18.30) gråter hon ett tag, men hon somnar alltid själv. Sen brukar hon skrika till några gånger under kvällen och vaknar kanske bara en gång under "vår natt". Morgon är det 5.30-6. Hon sover för det mesta bara middag en gång/dag. Hon pratar ännu inte, men förstår flera ord och säger nejnej till allt. Även när hon menar ja.

Sonen (3 år och 3 månader) väger ca 15 kg och är ca 97 cm lång. Han kinkar inte lika mycket med maten nu som för några månader sedan. Han han även börjat att, ibland, äta med kniv och gaffel. Jag tycker att han är normaltrotsig, inte som för ett tag sedan, då han var extremt övertrotsig. Han använder fortfarande blöja, men det börjar bli dags att ta tag i det nu. Han somnar vi 19.00 och vaknar oftast två gånger/natt och vill att jag ska stoppa om honom. Sover till 6.30-7.30. Han pratar förstås hur mycket som helst och tycker om att leka med ord. Till exempel utesluta den första bokstaven i orden eller lära sig bokstäverna. Han vill hjälpa till med allt, men vägrar oftast att klä på sig/låta någon klä på honom. Han vill veta allt och frågar vad och varför ca tre gånger/minut.

Jag tycker om att kramas

Min lilla lilla tjej, som tydligen inte är så liten längre, äter själv. Jag har inte provat förut, har sett förödelsen framför mig och låtit bli. Men idag satte jag dit en djup tallrik och en sked och hon började äta, med skeden, som om hon aldrig gjort något annat. 20 minuter senare var tallriken fortfarande kvar på bordet och hon bara åt och åt. Jag blev såklart jätteglad och stolt och ville inget hellre än att berömma henne ordentligt, men jag var rädd att storebror skulle bli svartsjuk, så jag tonade ner berömmet lite. Jag är alltid rädd att han ska bli svartsjuk. Det är knappt att jag vågar säga till henne att jag älskar henne, när han är i närheten. Han har inte varit speciellt svartsjuk alls, men rädslan finns där ändå. När jag säger att jag älskar henne eller berömmer henne måste jag direkt efter säga säga samma sak till honom eller berömma honom för något annat. Jag antar att det är så det är att ha flera barn!

Maken är på konferens och kommer inte hem förrän imorgon kväll. Det är alltid jobbigare att vara helt ensam om middag och nattning, men på något konstigt sätt ser jag alltid fram emot sådana dagar. Jag antar att jag tar det som en utmaning. Jag har hyrt "Underbara älskade" och tänkte passa på att titta på något som maken inte vill se. Ibland är det skönt att vara helt ensam.

För en stund sedan kramade jag om min son och han frågade vad jag gjorde.
- Jag kramar dig.
- Men, krama mig inte hela tiden.
- Varför inte?
- Det är jobbigt.

Ha, ha, stackars barn som blir kramat 30 gånger om dagen.

E-ämnen

Sonen har fått vara hemma från dagis i två dagar nu, eftersom både jag och lilltjejen varit magsjuka och det verkade onödigt att han skulle riskera att smitta hela avdelningen. Men har har klarat sig. Jo, jag blev såklart också sjuk. Urk. Det är verkligen hemskt att vara magsjuk. Maken hade precis åkt iväg till jobbet när jag började må dåligt och det tog ett tag innan jag ville erkänna faktum och ringa hem honom. Det var inte kul att vara ensam med barnen när jag mådde som jag gjorde. Hade fullt sjå med att undvika att spy och så höll sonen på att pladdra på som vanligt och ville att jag skulle svara honom...Ja, ja, det gick över på några timmar i alla fall.
Jag blir snart galen av att försöka vara hälsosam. Det är inte alltid lätt. Jag har alltid varit medveten om vad jag äter och försökt välja det bästa etc, men ju mer jag lär mig, desto svårare är det. Jag stod i affären idag och tänkte att jag kanske borde ha riktigt smör på mackorna iställer för margarin. Det innehåller ju betydligt färre ingredienser och inga onödiga tillsatser, så logiskt sett borde det vara bättre. Men andelen mättat fett låg ju på ca 50 %, i margarinet var det ca 4 om jag minns rätt. Både tillsatser och mättat fett är dåligt, vad är egentligen sämst? Valde att köra vidare på margarinet den här gången. Fick även i uppdrag av maken att köpa kanelgifflar (typ bullar) till dotterns kalas i helgen. De innehöll 8 olika E-ämnen! Jag kunde bara inte köpa dem, även fast varken jag eller dottern skulle ha ätit dem, jag kan inte ens med att bjuda på dem. Tänker baka egna kanelbullar istället. Vet inte hur jag ska hinna, men det måste gå.

Magsjuka

Det blev en bil tillslut. Men det tog hela fredag em och hela lördagen, så helgen bara försvann. Hoppas maken inte får för sig att sälja den om några månader bara. Han har redan börjat prata om att byta ut den andra bilen vi har...han blir aldrig nöjd.

Lilltjejen verkar vara magsjuk. Hon bajsar och bajsar, igenom kläderna, hon får duschas hela tiden och gnällig är hon också. När jag hade lagt henne för kvällen höll hon på att somna på en gång, men sen började hon gnälla. Jag var tvungen att gå in och kolla så att hon inte hade bajsat igen - det hade hon. Det var bara att ta upp henne och byta på henne, både blöja och kläder. Sen var hon inte lika pigg på att sova, men det gick bra ändå som tur var. Min stackars prinsessa.

Bilköp och kärlek

Just nu är maken ute och tittar på en bil. Vi sålde ju vår för ett tag sedan och håller på att leta efter en lite billigare. Vi har en extrabil, så det går ingen nöd på oss, men just sökandet efter en bil är ganska jobbigt och tidskrävande. Hoppas det blir något, annars är fredagskvällen förstörd till ingen nytta...

Börjar, äntligen, känna mig ganska frisk. Borde till och med kunna spela badminton på söndag. Det ser jag fram emot, hann bara spela i två veckor, sen blev jag sjuk och borta i två veckor.

Vår underbara son är fortfarande mer eller mindre trotsfri. Jag städar och gör andra saker även när han är hemma, men bara när jag märker att han inte bryr sig. Vill han ha min uppmärksamhet släpper jag det jag gör och ägnar mig åt honom. Var det förresten någon som såg SOS Familj för några dagar sedan? Av en slump såg jag det, för första gången, och den familjen var precis som vår var för några veckor sedan. Nästan exakt! Det som är så kul är att jag fattade var problemet låg innan programmet. Det kan ju tyckas uppenbart när man ser det så på tv, men det är betydligt svårare när man är mitt uppe i det och det handlar om ens egen familj.
Idag, när lillasyrran hade gått och lagt sig, lekte jag och maken med honom tillsammans ett tag, verkligen VAR MED i hans egna påhittade lek och det var så kul att se hur han lyste. Min lilla älskling. Jag skulle vilja ge honom hela världen.

Smarthuvud

Jag fick en jättebra idé gällande sonens potträning tyckte jag. Jag satte på honom kalsonger och sen blöja utanpå. På så sätt blir det fortfarande jobbigt för honom att kissa på sig, men jag slipper torka rent golvet, för allt hamnar ju i blöjan. Problemet var bara att han kände att han hade blöja och glömde därför av att han hade kalsonger. Så han bajsade. Ha, ha. Jag orkade inte torka golvet, men jag blev istället tvungen att duscha honom, skölja bort bajset från kalsongerna innan tvätten och göra rent badkaret efter duschningen. Detta hände mitt i middagen dessutom. Hm. Men jag tror fortfarande att det är en god idé när det gäller kisset. Får bara se till att han har bajsat först.

Nedvärderad

Vi var och handlade på Hornbach idag. En tant som jobbar där sa till mig "det var ju det jag sa, lilla gumman", när jag missförstod något hon sa. Usch! Jag kände mig riktigt nedvärderad. Men jag blev så paff att jag inte kom mig för att säga något. Hur som helst så köpte vi nya persienner till badrummet. Våra gamla gick sönder för flera veckor sedan och det har varit ganska jobbigt att vara utan. Vi har ett väldigt stort fönster som det är lätt att se in genom och när vi har velat duscha har vi varit tvungna att vänta tills det blivit mörkt ute och duscha med lampan släckt. En avlägsen gatlykta har varit det enda skenet.

Jag är fortfarande förkyld, dag nr 11 idag. Men min nackspärr har i alla fall försvunnit. Det verkar som om kroppen behövde en förkylning för att kunna bli av med den. Badmintonen får vänta en vecka till.

Autism?

Nu är jag tillbaka. Har haft 4,5 dagar utan tv och internet och har istället ägnat dagarna åt att leka, leka och åter leka. På kvällarna har jag städat och ordnat viktiga papper. Måste säga att mitt "experiment" var väldigt lyckat. Jag har gett sonen extra mycket uppmärksamet och jag har samtidigt ändrat mitt sätt att vara när han har trotsat. Han har varit hur snäll och mysig som helst! Det är klart att han har testat lite ibland, men han har lugnat ner sig snabbt och jag har försökt ha så mycket tålamod som möjligt. Vi har haft det riktigt kul tillsammans.
Jag kanske inte fortsätter med ett totalförbud av tv och internet under veckorna, men jag tänker garanterat kämpa för att fortsätta vara fokuserad och mentalt närvarande när jag är med barnen. Jag har annars en tendens att drömma mig bort...oavsett vem jag är med. Om jag t.e.x. läser en bok, blir jag så inne i den att jag nästan glömmer bort verkligheten. Jag är lite introvert av mig och sitter ofta försjunken i tankar...lite autismvarning kanske? Fast å andra sidan uppskattar jag social samvaro alldeles för mycket för att verkligen ha en sån gen. 



RSS 2.0